Može li podgrejavanje ili pripremanje hrane u plastičnim posudama u mikrotalasnoj pećnici da poveća rizik od neplodnosti, dijabetesa, gojaznosti i raka?
Neki stručnjaci okupljeni skoro u Briselu smatraju da je priprema hrane na taj način zaista opasna i može dovesti do spomenutih rizika, piše Daily Mail.
Opasnost leži u hemikalijama koje se nalaze u plastičnim proizvodima, a narušavaju rad žlezda u organizmu. Hormoni su “hemijski glasnici” koji putuju kroz krvotok do ciljne ćelije u određenim organima. Tu receptori primaju “poruku” i podstiču biološki odgovor. Ali te SER hemikalije mogu da poremete taj sistem i “navedu” organe da rade krive stvari, odnosno blokiraju ili oponašaju hormonske poruke, navodi se.
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje da je više od 800 tih opasnih hemikalija u upotrebi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini. Mogu uzrokovati rak dojke i prostate, neplodnost, dijabetes, gojaznost, autoimune bolesti, astmu, bolesti srca, moždani udar, i druge poremećaje.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net