Zahvaljujući konzervisanju i smrzavanju hrane mnoge namirnice možemo da jedemo tokom cele godine.
Ipak, i dalje su česte nedoumice oko sastava i kvaliteta konzervisane hrane. Jedno od uvreženih mišljenja je i da smrznuta i konzervisana hrana nije kvalitetna. Ovo nije tačno.
Brojna istraživanja su pokazala da ne samo što joj ne nedostaje kvalitet i hranljive materije nego je konzervisana hrana ponekad i zdravija od sveže. Upotrebom fizičke metode pasterizacije, hrana se konzervira fizičkim i hemijskim metodama, pri čemu se pribegava pasterizaciji i dolazi do uništavanja mikroorganizama štetnih po zdravlje. Ovakva obrada čuva ukus hrane, baš kao i vitamin C. Zamrzavanjem se zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, a sušenjem se usporava proces njihovog delovanja. S druge strane, tu su i hemijske metode, koje sprečavaju dejstvo bakterija ili ih potpuno uništavaju, ali i biološki metod.
Takođe, prerađeni proizvodi, smatraju stručnjaci, sadrže podjednaku količinu vitamina i minerala kao sveža hrana ili je čak ima u većoj količini jer se za konzervaciju upotrebljavaju isključivo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti.
Izvor: zana.blic.rs