Slatki badem najukusniji je kada je mlad i svež, dok gorka vrsta ovog ploda, ukoliko se konzumira sirova, može biti toksična u većim količinama. Najviše se koristi u kulinarstvu – za spravljanje kolača i poslastica, mada se primenjuje i u farmaceutskoj industriji, u proizvodnji krema, ulja i mleka za negu tela.
Badem je bogat vitaminom E i sadrži više kalcijuma od bilo kog drugog koštunjavog voća, a u njegovom sastavu ima i biotina, vitamina koji blagotvorno deluje na kožu.
Kesten
Može se jesti svež, pečen, kuvan, pasiran, pržen… Ima posebnu teksturu i sladak, blag ukus. Za razliku od drugih vrsta koštunjavih plodova, kesten je siromašan mastima, ali je zato bogat skrobom, te kao i svako jezgrasto voće ima visoku energetsku vrednost. Sadrži dosta vitamina A, B i C, kalijuma, bakra, natrijuma, mangana, fosfora i sumpora. Kesten se preporučuje u ishrani anemičnih osoba, kao i ljudi koji su fizički ili intelektualno iscrpljeni.