Čoko bomba
Sastojci:
za koru
– 4 jajeta
– 100 g šećera
– 4 kašike ulja
– 4 kašike brašna
– 50 g praška za puding od čokolade
– 2 kašike kakaoa
– 1/2 praška za pecivo
za fil
– 4 jajeta
– 150 g šećera
– 100 g čokolade za kuvanje
– 200 g margarina
– 2,5 dl slatke pavlake
za preliv od čokolade
– 100 g čokolade
– 5 kašike ulja
Priprema
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca i šećer. Potom dodati ulje, brašno, puding od čokolade, kakao prašak za pecivo i promešati.
3. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Koru ostaviti da se ohladi, a zatim je izvaditi iz kalupa i poprečno preseći napola da se dobiju dve kore.
Fil:
1. Umutiti jaja i šećer.
2. Presuti ih u odgovarajuću posudu za kuvanje na pari i dodati izlomljenu čokoladu.
3. Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se čokolada ne istopi,a fil dobije odgovarajuću gustinu. Potom skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Dobijeni fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati umućenu slatku pavlaku i polako promešati kakao bi se dobila ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati tamnim filom bez slatke pavlake. Preklopiti drugom korom i naneti svetli fil sa šlagom od slatke pavlake te poravnati i staviti u frižider da se stegne.
2. Čokoladu za kuvanje otopiti na pari sa malo ulja i preliti preko ohlađene torte.
SAVET PLUS:
Za pripremu ove torte odaberite čokoladu sa većim procentom kakaoa.