Start Deserti Torte Krem brule štraftasta tortica

Krem brule štraftasta tortica

krem brule

Sastojci:

Za kore:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo

Za tamnu koru:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 2 kašike čokolade u prahu

Za premazivanje:
– marmelada od kajsije

Za fil:
– 1 l mleka
– 10 kašika šećera
– 3 kesice pudinga sa ukusom ”creme brulee”
– 250 g margarina
– 200 g šećera u prahu

Za dekoraciju:
– 150 g šlaga
– kisela voda ili mleko za mućenje šlaga

Priprema:

Svetla kora:
1. Ulupati 5 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 5 kašika šećera, pa dodavati 5 žumanca jedno po jedno neprekidno muteći.
2. Zatim umešati 5 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo, te sve lagano sjediniti.
3. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je premazati marmeladom od kajsija.
5. Drugu, tamnu koru pripremiti na isti način kao i svetlu, ali pored ostalih sastojaka na kraju umešati 2 kašike čokolade u prahu.
5. Zatim preko svetle kore sa marmeladom staviti tamnu koru i preseći je po širini kako bi se dobile dve jednake kore.
6. Jednu koru opet namazati marmeladom, pa na nju staviti drugu polovinu isečene kore. (Treba da izgleda kao torta sa četiri različite korice).
7. Potom pripremljen patišpanj seći na kocke 5×5 cm.

Fil:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, pa ukuvati razmućen puding.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Za to vreme margarin penasto ulupati sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim pudingom. Umutiti mikserom da se dobije glatka smesa.

Finalni postupak:
1. U okrugli kalup kojem se skidaju stranice, ređati naizmenično isečene trake ukrug (po stranicama i po dnu).
2. Pripremljenim filom napuniti koru.
3. Umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom, prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu.
4. Torticu odložiti u frižider i ostaviti da se dobro ohladi i stegne.

Recept Marine Ignjatović iz Mladenovca.

Arhiva: Torte i kolači