Sastojci:
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veći patlidžan
3 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika seckane mirođije
1 dl kisele pavlake
300 g pelata
so, biber, ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice a beli luk ispasirati.
2. Patlidžan oguliti i iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a zatim dodati patlidžan, pa pržiti uz redovno mešanje dok ne omekša.
4. Dodati pelat paradajz, sipati malo vode i kuvati dok ne provri. Povrće izmikati štapnim mikserom, sipati 1 l vode, dodati sirće, mirođiju i začiniti po ukusu, te kratko prokuvati.
5. U gotovu čorbu umešati pavlaku.
Savet: Ukoliko pulpa patlidžana gorči, najpre je posoliti i ostaviti da pusti sok.