Start Glavna jela Supe i čorbe Krem čorba od spanaća

Krem čorba od spanaća

FreeDigitalPhotos
FreeDigitalPhotos

Sastojci:
– 1 luk
– 5 čena belog luka
– 2 krompira
– 750ml hladne vode
– 500g spanaća
– 50g maslaca
– 3 kašike brašna
– 750ml mleka
– pola kašike mlevenog muškatnog oraščića
– 8 kašika kisele pavlake

Priprema
Luk sitno naseckati, beli luk ispasirati, a krompir iseći na kocke. U većoj posudi preliti vodom, začiniti solju i pustiti da provri. Pokriti i kuvati 15-20 minuta, dok krompir omekša.
Spanać posebno kuvati 10 minuta. U drugoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i mešati na laganoj vatri oko dve minute. Skloniti posudu s vatre pa uz mešanje dodavati mleko, malo po malo. Vratiti na vatru i mešati neprekidno 5-8 minuta, da umak bude bez grudvica i srednje gust. Dodati muškatni oraščić u prahu. Ohlađeni krompir ispasirati u vodi, zatim dodati spanać, promešati i sve zajedno ubaciti u blender. Posebno umešati pavlaku i so i u svaki tanjir ili činiju dodati malo belog umaka.