Sastojci:
200 g crvenog sočiva
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1.5 l tople vode
so, biber
suvi začin
kocka za supu
ostaci pečene piletine
ulje
Priprema:
1. Sočivo oprati pod mlazom vode pa ostaviti da se dobro ocedi.
2. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i posoliti. Pržiti na umerenoj temperaturi dok ne postane staklast i mekan.
3. Dodati sitno seckan beli luk i kratko prodinstati. Dodati sočivo i propržiti uz stalno mešanje.
4. Kocku za supu izmrviti u toploj vodi pa sipati u sočivo, promešati, poklopiti i ostaviti da se krčka na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.
5. Štapnim mikserom usitniti povrće da se dobije gusta čorba. Ukoliko je potrebno dodati još malo tečnosti i začiniti prema ukusu.
6. Toplu čorbu servirati sa prepečenim hlebom i ostacima pečene piletine ukoliko vam je ostalo od prethodnog dana.
Savet: Ova čorbica je jako ukusna i bez dodatka mesa. Piletina je ovog puta tu više kao praktični dodatak čorbi, kako bi se namirnice što bolje iskoristile. Ukoliko postite ili ne jedete meso čorbu pripremite bez mesa.