Sastojci:
za koru
– 6 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika mlevenih oraha
– 2 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 5 dl mleka
– 4 kašike gustina
– 5 kašika šećera
– 250 g margarina
– 150 g seckanih oraha
za glazuru od čokolade
– 100 g čokolade za kuvanje
– 4 kašike ulja
Priprema
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca i šećer. Dodati sneg od belanaca, mešavinu brašna i praška za pecivo, mlevene orahe i polako promešati.
3. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti gustin i preostalo mleko. Zatim pripremljenu mešavinu sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati seckane orahe i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Preko pečene kore premazati pripremljen fil.
2. Čokoladu sa malo ulja otopiti na pari i preliti preko fila.
3. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na kocke.
SAVET PLUS:
Za pripremu ovog kolača umesto oraha možete koristiti pržene lešnike ili bademe