Start Vaši recepti Kremasta lepotica sa keksom i orasima – dedina torta

    Kremasta lepotica sa keksom i orasima – dedina torta

    Recept Danute Šereš iz Budisave

    Dedina torta

    • 200 min
    • 15 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    21 jaje
    21 kašika mlevenih oraha
    200 g seckanih oraha
    21 kašika mlevenog plazma keksa
    oko 1 kg šećera
    400 g jafa keksa
    200 g čokolade za kuvanje
    100 g plazma keksa
    100 g suvog grožđa
    1 limun
    1 l mleka
    375 g margarina
    200 ml soka od pomorandže
    10 kašika brašna
    2 vanil-šećera
    4 šlaga

    Priprema:

    Kore
    1. Ulupati 7 belanaca sa 14 kašika šećera u čvrst šam, pa umešati po 7 kašika mlevenih oraha i mlevenog keksa.
    2. Lagano sjediniti, pa uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
    3. Na isti način ispeći još dve kore.
    Fil I
    1. Od 1 l mleka odvojiti malo, pa razmutiti sa 10 kašika brašna, a potom umutiti mikserom sa 14 žumanaca. Smesu procediti pomoću cediljke.
    2. Preostalo mleko ostaviti da provri sa 150 g šećera i vanil-šećerom, pa ukuvati proceđenu smesu od žumanaca.
    3. Mešati dok se ne zgusne, te umešati 250 g margarina, 100 g lomljene čokolade, 100 g izlomljenog plazma keksa i 200 g seckanih oraha.
    4. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine, pa ostaviti da se dobro stegne.
    Fil II
    1. Umutiti 7 žumanaca sa 7 kašika šećera i skuvati na pari. Potom umešati 100 g čokolade. Ostaviti da se ohladi.
    2. U ohlađen fil umešati 125 g margarina i dodati 100 g suvog grožđa koje je bilo natopljeno u soku od limuna.
    Finalni postupak
    1. Filovati na sledeći način: kora, fil I, kora, fil I, poređati jafa keks natopljen sokom od pomorandže, fil I, kora, fil II.
    2. Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu.