Sastojci:
Kore
8 belanaca
200 g šećera
2 kašike brašna
1 kašika soka od limuna
200 g seckanih oraha
40 g čokolade
Karamel
200 g šećera
1 kašičica putera
Fil I
8 žumanaca
8 kašika šećera
125 g margarina
100 g čokolade sa karamel punjenjem
Fil II
100 g šećera
300 ml mleka
1 puding od karamela
125 g margarina
Dekoracija
100 g šećera
200 ml vode
2 šlaga
Priprema:
Kora
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći sve dok se ne dobije čvrst sneg. Pred kraj mućenja dodati sok od limuna.
2. Zatim dodati orahe, rendanu čokoladu i brašno pa polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
4. Pečenu koru podeliti na 3 dela.
5. Posebno pripremiti karamel – otopiti šećer na umerenoj temperaturi sa malo putera.
6. Karamel preliti preko sve 3 kore.
Fil I
1. Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust fil.
2. U ohlađen fil dodati penasto umućen margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati seckanu čokoladu i polako promešati varjačom.
Fil II
1. U manjoj šerpi otopiti šećer da se karamelizuje. Potom dodati 200 ml mleka i kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od karamele pa dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodati margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak
1. Tortu filovati sledećim redosledom: kora, polovina fila I, polovina fila II, kora, ostatak fila I, ostatak fila II. Završiti trecćom korom.
2. Posebno karamelizovati 100 g šećera pa sipati 200 ml vode i kuvati dok se šećer ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Sa ohlađenim sirupom umutiti šlag i premazati ga preko torte.