Start Preporučujemo Kremasti bešamel sos

Kremasti bešamel sos

Kremasti bešamel sos se dobija kombinacijom putera, mleka, brašna i začina. On se koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili pečenog povrća. Bešamel može da se koristi i kao osnova za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a ukusan je i ako se doda i sir.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Za pripremu bešamela vam je potrebno 70 g maslaca, 30 g brašna, 800 ml mleka, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice muskatnog oraščića.

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, pa kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine ili sir po želji.