Start Vaši recepti Kremasto zadovoljstvo – čoko-karamel kolač

    Kremasto zadovoljstvo – čoko-karamel kolač

    Recept Slađane Šćekić iz Kraljeva

    Čokoladni karamel kolač

    • 80 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastav:

    Kora
    5 belanaca
    5 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1 kesica praška za pecivo
    1 šolja* ulja
    100 g rendane čokolade
    Fil
    5 žumanaca
    oko 350 ml mleka
    3 kašike brašna
    1 kašika šećera
    50 ml mleka
    Karamel
    200 g šećera
    200 g putera
    *šolja=100 ml

    Priprema:

    Kora
    1. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam, pa umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje i na kraju rendanu čokoladu.
    2. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
    Fil
    1. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati kašiku brašna i 50 ml mleka.
    2. Preostalo mleko ostaviti da provri, pa smesu od žumanaca ukuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
    Karamel
    1. Na tihoj vatri otopiti šećer, a potom dodati puter isečen na kockice.
    2. Mešati 2-3 minuta, a zatim skloniti sa vatre i dodati u prethodni krem sa žumancima i dobro umutiti mikserom.
    Finalni postupak
    1. Pripremljen krem ravnomerno premazati preko kore.
    2. Zatim, preliti otopljenom čokoladom ili šlagom, pa dekorisati po želji.