Sastojci:
– 400 g crvenog krompira
– 8 stabljika celera sa lišćem
– 2 čena belog luka
– 1 manja glavica crnog luka
– 1 l pileće supe (od kocke)
– 40 g putera
– 2 kašike brašna
– 5 dl mleka
– mešavina začina
Priprema
1. Krompir oguliti i iseći na kockice.
2. Stabljike celera odvojiti od listova pa listove sitno iseckati, a gornji deo stabljika oguliti nožem za guljenje i iseći na polumesece.
3. Crni luk iseći na kockice, a beli luk ispasirati.
4. U šerpi sjediniti krompir, stabljike celera, crni i beli luk. Sipati pileću supu i kuvati na umerenoj temperaturi dok krompir ne omekša. Potom povrće zajedno sa supom izblendati pomoću štapnog miksera da se dobije kašasta smesa.
5. Posebno u manjem loncu otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije sos.
6. U bešamel sos dodati kašu od povrća i supu, seckani list celera i začine po ukusu pa prokuvati. Ukoliko je čorba gusta, dodati još malo pileće supe da bi se dobila željena gustina.