Start Deserti Pite Krostata s džemom od borovnica

Krostata s džemom od borovnica

Tart s pekmezom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
260 g brašna
prstohvat soli
125 g putera
2 kašike šećera
2 kesice vanil-šećera
1 limun (kora)
2 jajeta (žumanca)
400 g džema od borovnica
Premaz
malo vode

Priprema:

1. U posudu dodati brašno, so, šećer, vanil-šećer, puter, narendanu koru limuna i belance, pa sve dobro promešati i ručno mesiti, da se dobije glatko i za rad pogodno testo.
2. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti u frižider da se dobro ohladi, oko 40 minuta.
3. Izvaditi testo i na pobrašnjavljenoj površini rastanjiti prema obliku kalupa.
4. Testo namotati na boršanjavljenu oklagiju, pa prebaciti u kalup i dobro pritisnuti uz ivice. Testo izbockati na više mesta po dnu a višak testa (izvan ivica) odseći i premesiti. To testo rastanjiti i iseći na tračice.
5. Krostatu premazati džemom i unakrsno naneti tračice od testa.
6. Vodom premazati ivice i tračice od testa.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta tj. dok ivice ne porumene.
8. Pečenu krostatu ostaviti da se potpuno ohladi, pa poslužiti.

Preporučujemo i recept za tart od višanja.