Sastojci:
– 100 g čokolade za kuvanje
– 150 g slatke pavlake
– 1 kašika likera od čokolade
– 100 g šećera
– 3 dl soka od kruške
– 1 dl belog vina
– 1 štapić cimeta
– rendana kora od jednog limuna
– 2 karanfilića
– 4 kruške viljamovke tvrđe
– 1 šlag
Priprema
1. U odgovarajućoj posudi ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja. Skloniti sa ringle, dodati liker od čokolade, izlomljenu čokoladu za kuvanje i polako mešati dok se ne otopi.
2. Pripremljenu smesu ostaviti da se ohladi, a potom je umutiti u čvrst krem.
3. U dublju šerpu sitati šećer i zagrevati ga dok se ne karamelizuje. Sipati sok od kruške i belo vino, dodati karanfiliće, šipku cimeta i koru limuna, te kuvati dok ne proključa.
4. Dodati oljuštene kruške i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok ne omekšaju. Na kraju ih ostaviti da se ohlade u tečnosti u kojoj su se kuvale.
5. Ohlađene kruške odseći pri vrhu i okruglom kašikom izvaditi središnji deo mesa.
6. Fil od slatke pavlake i čokolade sipati u poslastičarski džak, te napuniti unutrašnjost kruške.
7. Kruške poslagati u staklene čaše i dekorisati šlagom.