Za doručak se kaže da je najvažniji obrok u toku dana. Palačinke, žitarice, branč, jaja, zdrav doručak, mrsan doručak… hm… koji odabrati?
Tipični kubanski doručak se sastoji od slatke kafe sa mlekom i prstohvatom soli. Jedinstveni kubanski tost premazuje se puterom i po dužini seče na štapiće, kako bi mogao da se umače u kafu. Neki se odlučuju da ovaj doručak upotpune i kroketima. Onima koji nemaju vremena za doručak dovoljno je da ujutru popiju šolju jake kubanske kafe.
U ruralnim predelima Kube za doručak se uz kafu najčešće jede pečena prasetina, pasulj i beli pirinač, a za dezert tu je uglavnom “kuahada”, mlečni proizvod napravljen od ovčijeg ili kravljeg mleka, zaslađen medom, karamelom, šećerom ili voćem.
Kubanska kuhinja nastala je pod španskim, afroakaripskim, portugalskim, francuskim, arapskim, pa čak i kineskim uticajima. Tradicionalna jela su uglavnom sa sela, pa se Kubanci prilikom kuvanja ne brinu mnogo oko preciznih mera, tajminga ili redosleda dodavanja sastojaka.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Izvor: Hostel bookers</span>