Priprema:
1. Prvo skuvati vino sa dve kašike šećera i karanfilićem i ohladiti.
2. Margarin umutiti sa šećerom, dodajući jedno po jedno jaje (nakon svakog mutiti nekoliko minuta).
3. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, cimetom i gustinom, pa naizmenično sa vinom dodavati u smesu neprekidno muteći mikserom.
4. Potom dodati suvo grožđe i čokoladu seckanu na kockice.
5. Pripremljenu smesu uliti u podmazan i pobrašnjen kalu za kuglof i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 70-80 minuta. (Proveriti drvenim štapićem za ražnjiće da li je kuglof pečen).
6. Gotov kuglof ostaviti da odstoji u kalupu oko 10 minuta, a zatim ga izvrnuti iz kalupa na žičanu podlogu. Ostaviti da se ohladi.
7. Rastopiti čokoladu sa uljem i kockicom margarina i preliti preko kuglofa, a može se i samo posuti šećerom u prahu.