Italija je izabrala napolitansku picu kao svog kandidata za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Italijanska nacionalna komisija za Unesko odlučila je da na ovaj način oda priznanje “umetnosti napolitanskih pica majstora”.
Napulj već duže vreme radi na izgradnji i očuvanju reputacije duhovnog doma jednog od najomiljenijih jela na svetu. Pica “napolitano” karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u rerni na drva, gustini testa i kiselkastkom ukusu paradajza uz dodatak origana, belog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pice utiče i pica majstor koji nadgleda pripremu.
Podloga za picu ne sme da bude deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.
Napolitana je izmišljena u ovom gradu između 1715. i 1725. dok je prva pica “margarita” pripremljena tek 1889.
Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pica majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pica sa bojama koje su predstavljale nedavno ujedinjenu Italiju: zeleni bosiljak, bela mocarela i crveni paradajz.
Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock