Kupina se u narodnoj medicini koristi vekovima, o čemu svedoče mnogi istorijski zapisi. Gotovo svi delovi ove biljke imaju lekovito dejstvo. Kupina je, pre svega, bogata gvožđem u organskom obliku, te se zato posebno preporučuje osobama koje pate od anemije, deci, trudnicama, dojiljama.
Ovaj sočni, slatki plod u stara vremena važio je kao nezamenljivo sredstvo protiv dijareje, naročito kod dece. Njeni listovi sadrže rastvorljivo vlakno – pektin koji snižava nivo lošeg holesterola (LDL), te se čaj od ovog dela kupine koristi za čišćenje krvi i kao pomoć u lečenju ili prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.
Osim gvožđa, plod kupine bogat je i drugim mineralima – kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima B1, B2 i C. Organske kiseline galotanin i inozit deluju antimikrobno, pa uništavaju bakterije, pre svoh ešerihiju koli i salmonelu enteritidis.
Slatko-kisele bobice u narodnoj medicini zauzele su značajno mesto i kada je reč o lečenju hemoroida i raznih povreda kože, a koriste se i kao antiseptik za ispiranje usne duplje u slučaju upale sluzokože.
Osim toga, kupina ublažava prehladu i kašalj, a zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i niskoj koncentraciji natrijuma, preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.
Lekovita svojstva kupine naročito su značajno za dijabetičare, jer ovo voće sprečava oštećenje krvnih sudova, a samim tim štiti vitalne organe. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, oboleli od dijabetesa trebalo bi što češće da konzumiraju ovo voće.
Od ukusnog ploda kupine prave se džemovi, marmelada, slatko i sok. Osim toga, od ovog voća spravlja se i nadaleko poznato kupinovo vino, koje zahvaljujući visokom sadržaju korisnih kiselina pomaže u varenju hrane, naročito belančevina. Ovaj napitak bogat je i gvožđem, pa se često upotrebljava kao dopuna terapiji anemije.
Autor: Life Content