Start Zanimljivosti Kupovina mesa: Kako da izaberete najbolje?

Kupovina mesa: Kako da izaberete najbolje?

meso

Kad dođete u mesaru, postoji nekoliko detalja koji će vam osigurati da dobijete najbolje meso. Uz naše savete postaćete stručnjak za odabir najboljeg mesa.

Pronađite mesaru koja je i klanica

Bilo da prodaju meso životinja koje su pasle na livadi ili na farmi, mesari koji dolaze u dodir s celom životinjom, a ne kupuju komade, znaju odakle dolazi njihovo meso. Mesara koja sama kolje životinje ima znatno više posla od onih koje nabavljaju meso nakon klanja, no ako je već neko uložio napor da obavi i sav taj posao, onda je veća šansa i da ostatak posla obavljaju bolje.

Kupite crveno meso

Ovo je vrlo jednostavno pravilo. Ako je govedina ružičasta (od nezrele životinje) ili svinjetina siva (ili je isto reč o nezreloj životinji ili je iz lošeg uzgoja), onda neće imati nikakav ukus, a vi krenite u potragu za drugim mesarom.

Kupite meso koje je pravilno okačeno

Iako zvuči čudno, u stvari je reč o vrlo bitnoj stvari. Naime, ako govedina nije stavljena na sušenje dve sedmice nakon klanja, onda će biti previše tvrda. Ako je bila vlažna, a nije dobro okačena, ni ta vlaga nije isparila, što znači da se meso nije moglo dobro osušiti. Ispravno okačeno meso gubi od 15 do 20% svoje težine tokom sušenja u tom položaju, što doprinosi tome da se ukus mesa koncentriše (kao i tome da u malobrojnim mesarama to uopšte i rade).

Potražite domaće proizvođače

Od slanine, salame i šunke do pečene govedine, iznutrica i kobasica, ako je sve rađeno na jednom mestu, to ukazuje na to da mesar brine za ono što radi, proizvodi i prodaje, te da dobro koristi svaki deo mesa.

Potražite mesare koji znaju znanje

Brbljiv mesar koji zna znanje i spreman je da ga podeli sa svojim mušterijama zlata vredi. On vam može detaljno objasniti za koja jela da koristite koji komad mesa, predložiti vam šta da isprobate (pogotovo kad vas upozna i stekne uvid u vaše navike), te vas savetovati o pripremi mesa i upoznati vas s nekim novim receptima. Poštujte ga i slušajte. On može mnogo toga da vas nauči, jer meso je ipak ono čime se on bavi, skoro svakog dana u sedmici.

Izvor: Superzena
Foto: Pinterest