Start Zanimljivosti Kupujte pametno: Sočna i zdrava piletina

Kupujte pametno: Sočna i zdrava piletina

Bogata ponuda pilećeg mesa olakšava izbor, ali i otvara mnoga pitanja: da li je meso sveže, zdravstveno ispravno, pravilno skladišteno…
Otkrivamo vam kako da odaberete piletinu najboljeg kvaliteta, uz informacije o njenim nutritivnim svojstvima i praktične savete o pripremanju ove vrste mesa…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Kupovina i čuvanje
Piletinu možete nabaviti svežu ili zamrznutu, u mesarama, supermarketima ili bolje opremljenim prodavnicama hrane. Kupovinu na pijaci bi trebalo da izbegavate, izuzev u slučaju kada se radi o poznatom proizvoðaču. Sveža piletina može se čuvati u frižideru najduže dva dana, a rashlađeno mleveno pileće meso jedan dan. Zamrznuta piletina u plastičnim kesama može stajati u zamrzivaču najduže 12 meseci, dok je za mleveno meso taj period znatno kraći i iznosi 2-3 meseca. Piletinu nemojte nikada da odmrzavate na sobnoj temperaturi jer se na površini mesa lako razvijaju bakterije, čak i u slučaju kada je unutrašnjost još smrznuta. Najprikladniji način je odmrzavanje u frižideru.