Energetska i nutritivna vrednost
Piletina je lako svarljivo meso visoke biološke vrednosti. Ova zdrava namirnica veoma je popularna zahvaljujući izvrsnom ukusu, pristupačnoj ceni i mogućnosti pripreme na bezbroj načina, što ujedno utiče na nutritivnu vrednost obroka.
Sadrži belančevine u optimalnim količinama, pa osigurava organizmu gotovo polovinu dnevnih potreba.
Takođe, piletina ne utiče značajno na povećanje holesterola u krvi, pošto sadrži uglavnom mononezasićene masti i malu količinu zasićenih. Najniži sadržaj masti imaju pileća prsa, zatim slede bataci, karabataci i na kraju pileća krila. Uklanjanjem kože znatno se smanjuje celokupni sadržaj masti, ali će meso biti sočnije ukoliko se koža ukloni nakon kulinarske obrade.
Piletina je i dobar izvor selena, minerala koji je veoma značajan za ljudsko zdravlje, kao i vitamina B kompleksa.
Energetska vrednost zavisi od vrste pilećeg mesa i načina pripreme, a prosečno iznosi 215 kalorija na 100g obroka.
Preporučuje se duža termička obrada pilećeg mesa, kako bi se uništile moguće bakterije.