Čišćenje i obrada
Savremene domaćice pileće meso najčešće kupuju već očišćeno i obrađeno, ali u selima se još uvek zadržao klasičan način pripreme za upotrebu, pa nije na odmet da se upoznate sa ovim postupkom, ukoliko vam se ikad ukaže prilika za to.
Tek zaklano pile najpre se popari toplom vodom, a zatim se ručno čupa u pravcu rasta perja, nikako suprotno. Iz očišćenog pileta potrebno je povaditi iznutricu pa ga dobro oprati i, ukoliko se ne sprema u komadu, istranžirati na delove. U obradi se upotrebljava oštar nož, a meso se seče po zglobovima.
Gajenje i upotreba u kulinarstvu
Danas se pilići uglavnom uzgajaju u veštačkim, strogo kontrolisanim uslovima, pa većina njih i ne ugleda svetlost dana, zbog čega se ukus i miris ovakvog mesa razlikuje od domaće piletine.
U ishrani se koriste gotovo svi delovi mesa, mlado pile pogodno je za pohovanje, nešto starije za pečenje, a od kokoške se pravi veoma ukusna supa. Od ovog zdravog mesa pripremaju se paštete, čorbe, ukusna pečenja sa raznim sosovima, rolade…