Sastojci:
180 g suvih smokava
150 g oraha
2 neprskana limuna (kora)
2 ravne kašičice cimeta
puna kašika meda (25 g)
veći prstohvat soli
kašičica-dve vode (po potrebi)
Posipanje
mleveni ili sitno seckani orasi
Priprema:
1. Suve smokve potopiti u vodi dok blago ne omekšaju. U zavisnosti od svežine, to može trajati od 10 minuta do nekoliko sati. Prilikom rendanja limunove kore, voditi računa da se iskoristi samo površinski, žuti deo i da se izbegne onaj beli ispod kore. On je gorkast i može pokvariti ukus cele poslastice.
2. U multipraktik ili neku jaču seckalicu ubaciti orahe, oceđene i krupno naseckane smokve, so, med, cimet i narendanu limunovu koricu.
3. Blendirati dok se svi sastojci ne sjedine, ali da sama smesa i dalje ostane delimično mrvičasta. Prstima proveriti da li bi se od nje mogla napraviti loptica i po potrebi, dodati kašičicu vode i ponovo kratko izmiksati.
4. Probati, pa po potrebi, doterati ukus dodavajući još malo meda, cimeta, limunove kore.
5. Oblikovati bombice željene veličine i urolati ih u mlevene ili sitno seckane orahe.
6. Čuvati u frižideru do nedelju dana, a najbolje su poslužene na sobnoj temperaturi.