Sastojci:
150 g šećera
70 ml vode
70 g margarina
100 g crnog brašna
200 g oštrog belog brašna
½ kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica rendane kore od pomorandže
½ kašičice muskatnog oraha
Priprema:
1. Karamelizovat šećer dok ne dobije lepu svetlobraon boju.
2. Dodati margarin i vodu, pa kuvati na nižoj temperaturi dok se sastojci ne sjedine. Smesu prohladiti, pa kada postane mlaka dodati ostale sastojke i dobro izmešati varjačom. Umotati u plastičnu kesu i odložiti u frižider na sat vremena, da se ohladi.
3. Zatim, testo premesiti i rastanjiti na brašnom posutoj podlozi, na debljinu oko 5 mm debljine. Modlicama različitih oblika – zeke, pilići i sl. iseći testo (kao za vanilice). Ređati u pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 2 cm između dva keksa.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC 12-13 minuta.
5. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se keksići potpuno ohlade.
Kristina savetuje: Tokom pečenja proveravajte da li je keks dovoljno pečen – ja volim da ga malo jače ispčem jer je onda hrskaviji. A, kada odstoji nekoliko dana, bude mek (posebno ako se pospe šećerom u prahu). Aroma mu je intenzivnija kada se malo duže peče.