“Savršen obrok” ne bih mogla da definišem, ali se trudim da dnevno unesem dovoljno ugljenih hidrata, proteina, vitamina i svega onoga što je potrebno za normalno funkcoinisanje organizma. Naročito se orijentišem prema metodi 1/4, što znaci da 1/4 tanjira ispunim ugljenim hidratima, 1/4 proteinima, a preostale 2/4 su rezervisane za povrće: kuvano, pečeno, grilovano, sveže… ma, šta mi padne na pamet ili se u tom trenutku zatekne u kuhinji. Naravno, ponekad se nađe i neko parče pite, pizze i sličnih jela, ali sve to bude u umerenoj količini. Slatkišima je vreme, uglavnom, u poslepodnevnim satima.
Ako biste morali da birate između slatkiša i slaniša, šta biste izabrali?
Da ste me ovo pitali pre 5 godina odgovor bi, definitivno, bio slatkiši ali sada je situacija malo drugačija, tako da često balansiram između jednih i drugih.
Koliko se Vaš pogled na kulinarstvo i gastronomiju promenio od kada uređujete blog?
Pisanje bloga mi je dosta pomoglo u ishrani, prvenstveno jer nisam osoba koja voli da u kuhinji provodi previše vremena. Još ako pored svih tih priprema, želite da napravite i neku poslasticu, sigurno je da ćete na kraju dana biti preumorni i preopterećeni pitanjem “šta ću sutra za ručak”. Otkrila sam neke nove metode spremanja koje sam usvojila. Zatim, upoznala namirnice i začine, za koje nisam imala pojma da postoje, a koje su se nekada davno redovno koristile u pripremi hrane.
Koja je Vaša omiljena kuhinjska alatka i koliko često je upotrebljavate?
Omiljena alatka mi je, definitivno, nožić za ljuštenje povrća. Koristim ga svakodnevno, kada pripremam krompir, tikvice, šargarepu, plavi paradajz… Ma, idealan je i za voće i za povrće.
Da li i koliko su poslastice tzv. francuske škole bolje od naših tj. onih koje su tipične za naše podneblje, a naslanjaju se na bečku poslastičarsku školu?
Ne mogu reći da su francuske poslastice bolje od naših, ali su zato dosta laganije, a samim tim i manje kalorične. Naravno, meni se dopadaju takvi deserti, ali isto tako volim da pojedem i jedno dobro parče Doboš torte, Sacher torte i sl.
Na sledećoj strani pogledajte Natašin menù za porodični nedeljni ručak.