Izdavačka kuća Laguna upravo je objavila knjigu „30 najboljih recepata s kremom NUTELLA“.
Prelepo ilustrovan kuvar u obliku tegle krema nutella postaće omiljen ljubiteljima kulinarskih veština, ali i svim ljubiteljima slatkiša i krema nutella. Svi smo doživeli poseban trenutak s nutellom, ranojutarnje okupljanje za doručkom, rođendani s prijateljima, važne prilike…
Prva teglica svetski poznatog čokoladnog namaza nutella kreirana u porodici Ferrero našla se na polici 20. aprila davne 1964. godine u italijanskoj provinciji Pijemont. Tajnu recepta proizvoda porodica Ferrero i dalje ponosno čuva, a ove godine čarobni ukus nutelle slavi svoj pedeseti rođendan!
Zanimljivosti o nutelli
Ovo sigurno niste znali o svom omiljenom „kremiću“:
– Broj teglica koje Nutella godišnje proda dovoljan je da se Kineski zid prekrije tačno osam puta.
– Godišnje se proizvodi toliko teglica nutelle da mogu ići obalom Dunava 24 puta.
– Ako biste upotrebili iznos konzumiranih nutelli u toku jedne godine, mogli biste sagraditi Big Ben 22 000 puta.
– Nutellin recept nije isti u svim zemljama. Na primer, u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj.
– Dobro je znati i ovo: lešnici i kakao čine svega 20 odsto ukupnog sadržaja Nutelle.
– Jedna tegla nutelle proda se svakih 2,5 sekundi širom sveta. Zanimljivog poređenja radi, u Sjedinjenim Američkim Državama jedna osoba rodi se svakih osam sekundi.
– U 2009. godini, stranica Nutelle na Fejsbuku bila je treća po broju fanova (dva miliona njih), a ispred stranice Nutelle bile su FB stranice Baraka Obame i Coca- Cole. Trenutno Nutella ima 26 miliona fanova samo na zvaničnoj Facebook stranici.
– Dva italijanska blogera odlučila su da svoju ljubav prema nutelli podignu na viši nivo i u 2007. godini proglasili svetski dan nutelle. Tako je svaki 5. februar Nutellin dan.
Zahvaljujući ovom prelepo ilustrovanom kuvaru, svoje najmilije možete obradovati punjenim mekanim kolačićima, tu je i mus koji se topi, ukusni desert, hrskavi keks…
Ovo je recept za sufle s kremom nutella koji možete pronaći u ovom kuvaru:
Za 6 porcija:
Priprema: 20 min.
Pečenje: oko 30 min.
200 g krema nutella
6 jaja
40 g kukuruznog brašna
120 g šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera
15 g maslaca
malo šećera koji ćete posuti odozgo
1. Rastopite krem nutella na pari.
2. Razbijte jaja i odvojite belanca od žumanaca. U činiji prosejte kukuruzno brašno i izmešajte ga sa 60 g šećera.
3. Dodajte topljenom kremu nutella žumanca, dva po dva, zatim vanilu u prahu i najzad kukuruzno brašno i šećer.
4. Zagrejte rernu na 220°C. Čvrsto umutite belanca. Dodajte 50 g šećera. Dodajte belanca smesi s kremom nutella i mešajte tek toliko da se sjedini.
5. Namažite maslacem 6 kalupa ili 6 posuda za sufle i pospite ih sa 10 g preostalog šećera. Sipajte smesu u kalupe i pecite sufle 25 do 30 minuta.
6. Kad izvadite iz rerne, pospite sufle šećerom i služite.
Otkrijte svih 30 nezaobilaznih recepata i nov način da uživate u čuvenom namazu, svaki je ukusniji od prethodnog!
Autor: Life Content
Foto: Promo