Start Trikovi i saveti Kuvati “odokativno”: Kako meriti bez vage?

    Kuvati “odokativno”: Kako meriti bez vage?

    Svi smo se bar jednom našli u situaciji da nemamo vagu ili da je jednostavno pokvarena, a moramo hitno napraviti nešto za goste. Pogledajte našu tabelu kako da merite bez vage.

    Foto: pixabay.com
    Foto: pixabay.com

    Radi se o težini u odnosu na zapreminu – kašike, čaše, sudovi i grami. Ova tabela može biti i od koristi onim mladim domaćicama, koje žele da nauče kako se to kuva “odokativno”.

    Brašno:
    1 ravna kašika – 8 gr
    1 puna kašika – 25 gr
    Sud od 2,5 dcl – 130-150 gr

    Griz:
    1 ravna kašika – 10 gr
    1 puna kašika – 22 gr
    Sud od 2,5 dcl – 170 gr

    Riža:
    1 puna kašika – 30 gr

    Šećer:
    1 ravna kašika – 12,5 gr
    1 puna kašika – 25 gr

    Svinjska mast ili maslac (u čvrstom stanju):
    1 ravna kašika – 12 gr

    Biljna mast:
    1 ravna kašika čvrste masti – 20 gr
    1 ravna kašika rastopljene masti – 14 gr

    Mleko ili voda:
    1 kašika – 17 gr
    1 vinska čaša – 100 gr
    1 čaša za vodu – 200 gr
    Sud od 2,5 dcl – 250 gr