Svi smo se bar jednom našli u situaciji da nemamo vagu ili da je jednostavno pokvarena, a moramo hitno napraviti nešto za goste. Pogledajte našu tabelu kako da merite bez vage.
Radi se o težini u odnosu na zapreminu – kašike, čaše, sudovi i grami. Ova tabela može biti i od koristi onim mladim domaćicama, koje žele da nauče kako se to kuva “odokativno”.
Brašno:
1 ravna kašika – 8 gr
1 puna kašika – 25 gr
Sud od 2,5 dcl – 130-150 gr
Griz:
1 ravna kašika – 10 gr
1 puna kašika – 22 gr
Sud od 2,5 dcl – 170 gr
Riža:
1 puna kašika – 30 gr
Šećer:
1 ravna kašika – 12,5 gr
1 puna kašika – 25 gr
Svinjska mast ili maslac (u čvrstom stanju):
1 ravna kašika – 12 gr
Biljna mast:
1 ravna kašika čvrste masti – 20 gr
1 ravna kašika rastopljene masti – 14 gr
Mleko ili voda:
1 kašika – 17 gr
1 vinska čaša – 100 gr
1 čaša za vodu – 200 gr
Sud od 2,5 dcl – 250 gr