Sastojci:
300 g špageta
200 g šampinjona
80 g tunjevine iz konzerve
2 čena belog luka
2 paradajza
100 ml soka od paradajza
50 g maslina bez koštica
parmezan po želji
bosiljak
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
1. U dublju šerpu usuti dosta vode i ostaviti da provri. Dodati kašiku soli i špagete pa kuvati dok ne postanu al dente. Ocediti od suvišne tečnosti.
2. U međuvremenu, u većem tiganju na malo ulja kratko propržiti pasirani beli luk (samo da zamiriše, nikako ne sme da promeni boju), sok od paradajza, seckani sveži paradajz, pasirani beli luk i seckane masline.
3. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati tunjevinu oceđenu od viška ulja, seckani list bosiljka i začiniti po ukusu.
4. Obarene špagete dodati u pripremljen umak i sve sjediniti.
5. Preručiti u veću činiju posuti parmezanom i dekorisati listom bosiljka.