Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju, kaže stara izreka.
Ipak ako morate da večerate, a planirate da što duže ostanete zdravi i vitki, nemojte jesti minimum dva sata pred spavanje, savetuju nutricionisti. Kasna, a obilna večera usporava varenje, ometa san i uzrokuje gojaznost.
– Dovoljno je da se ne večera dva do tri sata pred spavanje kako varenje hrane ne bi ometalo san i obrnuto. Večera treba da je lagana, da nema jakih začina, hrane koja nadima, da nije ljuta, ni previše slana. Takođe treba izbegavati koncetrovane šećere i hranu koja ne prija određenoj osobi – kaže Ankica Simić, nutricionista i dijetetičar.
Prema njenim rečima najbolje je večerati složene ugljene hidrate, odnosno skrobne namirnice ili proteinsku hranu.
– U suštini to mora biti obrok sa najmanjom energijom u odnosu na ručak i doručak i treba da bude samo dopuna energije do zore, a treba izbegavati da to bude najveći obrok. To je nažalost često slučaj kod ljudi koji recimo jedu samo dva puta dnevno i onda večera bude kaloričnija od doručka i ručka. Ukoliko je to najkaloričniji obrok, može uzrokovati brojne probleme jer tokom noći se opterećuju organi za varenje koji kao i svi ostali treba da se odmore. Prevelik kalorijski unos naravno dovodi i do gojaznosti – ističe Ankica.
Nutricionisti savetuju da je najbolje sa večerom završiti do 19 sati, a ukoliko je kasnije, treba voditi računa da se jede dva sata pred odlazak na spavanje.
– Važno je znati da svu hranu koju unesemo u organizam do 16 sati lako razgradimo, a sve što jedemo nakon tog vremena naš organizam otprema u zalihe. Tako da oni kojima je stalo do linije treba da povedu računa. U svakom slučaju, ako moraju da jedu kasnije, neka gledaju da to bude najkasnije do 19 sati. Naš želudac najbolje radi ujutru između sedam i devet sati. Sa druge strane želudac minimalnu aktivnost ima uveče od 21 do 23 sata pa je to i razlog zašto treba izbegavati kasne obroke – kažu nutricionisti.
Kasni obroci smetaju i našoj jetri, koja svoju maksimalnu aktivnost ima od jedan do tri sata ujutro jer u to vreme čisti našu krv.
– Ljudi su uveče umorni od obaveza i posla i nemaju energije da spremaju složen obrok za večeru, pa se uhvate brze hrane ili grickalica, što apsolutno dovodi do gojaznosti. Takođe stvaraju se masne naslage koje mogu štetiti i srcu. Koliko je važno misliti o tome kada se jede, toliko je još važnije misliti o tome šta se jede – naglašavaju nutricionisti.
Kasna večera uzrokuje:
– Probleme s varenjem
– Želudačne probleme
– Loš san
– Gojaznost
Izbaciti iz večere:
– Testenine (ugljeni hidrati prave masne naslage i teško se vare)
– Čokoladu i slatkiše (organizam je uveče spor i teško će ih svariti)
– Alkohol (ometa san i kaloričan je)
– Grickalice (masne su i izazivaju poremećaje u spavanju)
– Jake začine, hranu koja nadima, koncentrovane šećere, brzu hranu
Preporuke:
– Skrobne namirnice ili proteinska hrana
– Namirnice na bazi mleka, kao jogurt, kiselo mleko, sir, riba
– Povrće
– Prepečen, kao i ražani hleb
Izvor: Žena blic
Foto: Thinkstock