Start Preporučujemo Lako i ukusno: 5 jela s tikvicama

Lako i ukusno: 5 jela s tikvicama

Musaka od tikvica i testa

DH
DH

Sastojci:
– 500 g testenine u obliku pužića
– 1 glavica luka
– 2 čena belog luka
– 500 g mešanog mlevenog mesa
– 300 g pelata paradajza
– 3 tikvice srednje veličine
– 100 g brašna
– 2 dl pavlake
– 4 jajeta
– 3 dl mleka
– 1 dl ulja
– mešavina začina, so, biber

Priprema
1. Crni i beli luk sitno iseckati, pelat paradajza iseći na krupnije kocke, a oguljene tikvice na kolutove. Testeninu obariti u slanoj vodi.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Kada je meso napola gotovo, dodati pelat paradajza, začiniti po ukusu, te dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno, pa na vrelom ulju pržiti dok ne porumene sa obe strane.
4. Dublju vatrostalnu posudu nauljiti, te dno prekriti prženim tikvicama. Zatim naneti polovinu obarene testenine, a potom rasporediti polovinu mesne mase. Preko mesa staviti ostatak testa, a odgore poslagati sloj tikvica.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti pavlaku, mleko i jaja, začiniti po ukusu, pa preliti preko pripremljene musake. Musaku staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.