Sastojci:
400 ml slatke pavlake
5 žumanaca
50 g šećera
½ štapića vanile
šećer za karamel
Priprema:
1. Slatku pavlaku i seme vanile zagrejati ali voditi računa da ne provri. Zatim, procediti mleko kako bi se izdvojilo seme vanile (opcija po izboru).
2. Umutiti žumanca sa šećerom, toliko da se rastvore svi kristali, pa uz neprestano mućenje dodati ugrejanu pavlaku.
3. U dublji pleh staviti četiri vatrostalne, keramičke posude (ramekin) ili šoljice. Zatim, posude napuniti pripremljenom smesom. Naliti toplu vodu do polovine posuda i staviti u ugrejanu rernu na 170ºC. Peći oko 35 minuta tj. dok se krem ne stvrdne.
4. Izvaditi iz rerne i ostaviti da postigne sobnu temperaturu, a zatim staviti u frižider (preko noći).
5. Neposredno pred serviranje, krem ravnomerno posuti šećerom i karamelizovati brenerom.
Savet: Umesto brenera – karamelizovati šećer u manjoj posudi, izliti na papir za pečenje formirajući manje krugove (odgovarajuće veličini posude), pa ostaviti da se ohlade. Pred serviranje, pločice rastopljenog šećera pažljivo odvojiti od papira i staviti na krem. Deo rastopljenog šećera iskorisiti za dekoraciju badema – badem umočiti u šećer, izvaditi i sačekati par sekundi dok se masa ohladi, kako bi prstima povukli smesu na vrhu, formirajući tračicu, pa ostaviti da se ohladi. Po želji, dekorisati i kiselkastim, bobičastim voćem, kako bi se ublažila jaka nota kuvanog krema i šećera.