Start Deserti Lešnik torta

Lešnik torta

 Clipboard12

PRIPREMA:
1. Ulupati belanca, dodati šećer, brašno, prašak za pecivo i vanil–šećer. Uliti u nauljen pleh i na 200 ºC ispeći koru I.
2. Posebno ulupati 5 jaja, dodati 5 kašika šećera, 5 kašika lešnika, 1 kašiku gustina, 1 prašak za pecivo i 1 vanil-šećer pa na isti način kao prethodnu ispeći koru II.
3. Ulupati jaja i šećer, pa dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i vanil-šećer te na isti način ispeći koru III.
4. Umutiti 5 žumanaca, 15 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 7 kašika gustina i 2 vanil-šećera pa skuvati u mleku (fil I).
5. Kada se fil ohladi, dodati umućen margarin, 200 šećera u prahu i malo soka od limuna, i dobro umutiti mikserom.
6. Posebno umutiti 300 g šlaga, 1,5 dl kisele vode i 300 g lešnika (fil II).
7. Svaku koru preseći napola (jedna polovina treba da bude malo manja) i filovati sledećim redosledom: kora I, fil I, kora II, fil II, kora III, fil I i tako redom.
Isto uraditi i sa manjim korama.
8. Tortu obložiti fondan masom, veću belom bojom a manju roze bojom ili ukrasiti šlagom po želji.

Recept Jadranke Ostojić iz Novog Sada
Recept Jadranke
Ostojić iz Novog Sada