Start Deserti Limun pita

Limun pita

Foto: Biljana Lacković


Priprema: 30 min.

Pečenje: 20 min.

Mrsno jelo

Sastojci:

Za koru:

* 3 jajeta

* 120 g mlevenih oraha

* 120 g šećera

* 1/2 praška za pecivo

* 1 kašika gustina

Za fil:

* 2 limuna

* 200 g šećera u prahu

* 20 g želatina

* 250 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

* 80 g mlevenih oraha


Priprema:

Kora:

1. Penasto umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mlevene orahe i gustin, te dobro izmešati kako ne bi ostale grudvice.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dvadesetak minuta.

Fil:

1. Dobro oprati limune, iseći ih zajedno s korom na manje komade i samleti u blenderu.
2. Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode a potom ga rastopiti i dodati u kašu od limuna. Ubaciti i šećer u prahu pa promešati.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, sjediniti ga s kašom od limuna, te sve zajedno zagrejati.
4. Preko pečene kore izliti fil od limuna, poravnati ga špahtlom i ostaviti da se stegne. Odozgo posuti mlevenim orasima.
5. Ohlađeni kolač iseći na štanglice željene veličine.

Savet: Za pripremu kolača odaberite organski limun, a ukoliko niste u mogućnosti, prskani limun pre upotrebe dobro isperite u rastvoru sode bikarbone.


Recept Biljane Lacković iz Šida