Foto: Biljana Lacković
Priprema: 30 min.
Pečenje: 20 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 3 jajeta
* 120 g mlevenih oraha
* 120 g šećera
* 1/2 praška za pecivo
* 1 kašika gustina
Za fil:
* 2 limuna
* 200 g šećera u prahu
* 20 g želatina
* 250 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
* 80 g mlevenih oraha
Priprema:
Kora:
1. Penasto umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mlevene orahe i gustin, te dobro izmešati kako ne bi ostale grudvice.
2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dvadesetak minuta.
Fil:
1. Dobro oprati limune, iseći ih zajedno s korom na manje komade i samleti u blenderu.
2. Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode a potom ga rastopiti i dodati u kašu od limuna. Ubaciti i šećer u prahu pa promešati.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, sjediniti ga s kašom od limuna, te sve zajedno zagrejati.
4. Preko pečene kore izliti fil od limuna, poravnati ga špahtlom i ostaviti da se stegne. Odozgo posuti mlevenim orasima.
5. Ohlađeni kolač iseći na štanglice željene veličine.
Savet: Za pripremu kolača odaberite organski limun, a ukoliko niste u mogućnosti, prskani limun pre upotrebe dobro isperite u rastvoru sode bikarbone.
Recept Biljane Lacković iz Šida