Sastojci:
600 g brašna
250 ml mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
300 g margarina
1 žumance, so
Fil
250 g sira u krišci
250 g švapskog sira
3 jajeta
susam
Priprema:
Testo
1. Sjediniti 100 ml mleka, kvasac, šećer i kašičicu brašna te izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, 125 g omekšalog margarina, preostalo mleko i malo soli pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno umutiti 125 g margarina sa žumancetom i malo soli.
4. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dve jufke. Zatim svaku jufku istanjiti oklagijom u krug debljine 1 cm i premazati ga smesom od margarina. Krajeve testa zaseći od spolja ka sredini tako da središnji deo ostane spojen. Potom krajeve presavijati ka sredini jedan preko drugog dok se ne oblikuje gomilica. Na isti način oblikovati još jednu jufku i ostaviti da testo nadođe 20 min.
Fil
Sjediniti izmrvljeni sir u krišci, švapski sir i jaja.
Finalni postupak
1. Ispresavijeno testo istanjiti oklagijom u dva pravougaonika debljine 1 cm.
2. U nauljenu tepsiju položiti prvu koru. Premazati je filom od sira i preklopiti drugom korom. Zatim pitu iseći na kocke, preliti je preostalim otopljenim margarinom i ostaviti da nadođe.
3. Na kraju premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.