Možda ćete se iznenaditi listom koja sledi, jer verovatno većina nas čini greške u načinu čuvanja određenih namirnica. Sledi lista onih koje ne treba da čuvate u frižideru!
Kada se čuvaju u frižideru, većina ovih namirnica gubi ukus ili se brže kvare, piše Huffington Post, zato pažljivo pročitajte spisak:
1. Paradajz – Hladan vazduh u frižideru sprečava proces zrenja i učiniće da ovo divno povrće izgubi ukus.
2. Bosiljak – Ako ga držite u frižideru, brže će uvenuti i pokupiti mirise drugih namirnica, te će izgubiti svoju posebnu aromu.
3. Krompir – Skrob iz ovog povrća će se brže pretvoriti u šećer i tako ćete dobiti sladak, “peskovit” krompir. Najbolje ga je čuvati u papirnoj kesi, na hladnom, ali ne ledenom mestu.
4. Crni luk – Vlaga iz frižidera će ih učiniti mekanim i brže će se ubuđati, te ih zato treba čuvati na hladnom, ali suvom mestu.
5. Avokado – Čuvanjem ovog voća u frižideru potpuno sprečavate njegovo sazrevanje.
6. Beli luk – Beli luk će u frižideru početi da klija, postati gumast i konačno početi i da se kvari. Kao i crni luk, preporučuje se hladno, ali suvo mesto.
7. Hleb – Za razliku od drugih namirnica hleb će se u frižideru osušiti, zato treba da bude upakovan, kako bi zadržao vlagu.
8. Maslinovo ulje – Treba ga čuvati na hladnom i tamnom mestu, a ne u frižideru, jer će se zgusnuti i dobiti puterastu teksturu.
9. Kafa će u frižideru izgubiti aromu i pokupiti druge mirise. Treba je čuvati na tamnom, prohladnom mestu, kako bi sačuvala svežinu i sve arome.
10. Med – Nema nikakve potrebe da ga stavljate u frižider, može opstati na bilo kom mestu, ako je dobro zatvoren. Frižider može samo podstaći njegovu kristalizaciju.
Izvor: srbijadanas.com