Konzumiranjem ljute papričice podstiče se rast toplote u organizmu, što dodatno troši kalorije i tako se u izvesnom obimu tope masne naslage. Naravno, papričice nisu svemoguće i zato nemojte preterivati! Ipak, za bitnije skidanje kilograma potrebno je regulisati ishranu i povećati fizičku aktivnost.
Nivo kapsaicina, sastavnog elementa papričice, određuje stepen ljutine. Što je nivo kapsaicina viši to je papričica ljuća.
Ukoliko ste od onih koji vole da se oljute, lako možete primetiti da vas od ljutine peku usne, jezik, grlo ili da vam nestaje dah u grudima, kao i da vam se plače. Za sve to odgovoran je kapsaicin koji je ujedno i zaslužan za sagorevanje masnoća u organizmu.
Pored toga, kapsaicin sprečava stvaranje upalnih procesa u organizmu, pomaže u borbi protiv artritisa, reumatizma, psorijaze, raka prostate, čira na želucu, a uz to snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi.