Start Glavna jela Riba Losos u korici od susama

Losos u korici od susama

Guliver/Thinkstock

Sastojci:

– 800 g fileta lososa 
– 200 g susama
– 1 limun, ulje
– 1 veći praziluk
– 200 g brašna
– vode po potrebi
– mešavina začina
– 1 crvena paprika

Za pire krompir:
– 600 g krompira
– 50 g margarina
– 1 kašika seckanog peršuna

Priprema:

1. Filete lososa iseći na šnicle, a zatim kožicu pažljivo odvojiti od mesa. Potom ribu preliti sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Zatim filete ocediti te deo gde se nalazila kožica uvaljati u susam da bi se oblikovala kora od semenki.
3. U tiganju ugrejati malo ulja, a potom filete lososa spustiti na ulje najpre na stranu sa susamom, a kada ona porumeni propržiti i sa ostalih strana. Potom ribu izvaditi i ostaviti na toplom.
4. Praziluk iseći na štapiće. Posebno u odgovarajuću posudu sipati brašno, a zatim postepeno dolivati vodu uz neprestano mešanje dok se ne dobije smesa gustine jogurta. Smesu posoliti po ukusu. Nakon toga uzeti šaku isečenog praziluka pa je pomoću francuske kašike umočiti u smesu od brašna, te potom ocediti i spustiti u vrelo ulje. Pržiti najpre sa jedne, a zatim i sa druge strane dok ne porumeni da bi se dobio izgled žbuna.
5. Krompir oguliti i iseći na kocke pa ga obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i ispasirati. Dodati margarin, seckani peršun i začine po ukusu te dobro izmešati.
6. Na tanjir za serviranje sipati malo pirea sa peršunom, preko njega staviti prženi praziluk i rasporediti filete lososa.
7. Gotovo jelo posuti seckanom crvenom paprikom.

Probajte i… Fileti lososa sa povrćem

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net