Start Vaši recepti Lubenica

    Lubenica

    Recept Anice Atanacković iz Knjaževca

    luenica

    • 95 min
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    5 jaja
    15 kašika šećera
    5 kašika brašna + 6 kašika
    1 l mleka
    4 kašike gustina
    350 g margarina
    200 g šećera u prahu
    200 g žele bombona
    150 g suvog grožđa
    250 g mlevenih lešnika
    150 g čokolade
    1 ekstrakt od jagode
    malo zelene boje za kolače

    Priprema:

    1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera, te umešati 5 kašika brašna. Sve sjediniti, uliti u okrugli pleh (32 cm) obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
    2. Potom, 1 l mleka skuvati sa 10 kašika šećera, pa kad proključa dodati dodati 6 kašika brašna i 4 kašike gustina, prethodno rastopljenog u malo mleka. Kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ohladiti.
    3. Posebno umutiti 300 g margarina sa 200 g šećera u prahu i to dodati u ohlađen fil. Sve dobro izmiksati i podeliti na 3 dela.
    4. U prvi deo dodati žele bombone, u drugi suvo grožđe (potopljeno u mlakoj vodi) i ekstrakt od jagode. U treći deo dodati mlevene lešnike i otopljenu čokoladu.
    5. U okruglu činiju staviti ispecenu koru, tako da se oblože stranice pa sipati fil sa žele bombonama. Preko naneti fil sa suvim grožđem i na posletku fil sa lešnicima i čokoladom.
    6. Činiju sa tortom ostaviti u frižider da prenoci i dobro se stegne.
    7. Sutradan izvrnuti tortu na tacnu. Rastopiti 50 g margarina, dodati malo zelene prehrambene boje za kolače i premazati tortu.

    Na sledećoj strani pogledajte pripremu recepta u slikama tzv. korak po korak