Start Deserti Torte Mađarska kuhinja: Doboš torta

Mađarska kuhinja: Doboš torta

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 16 osoba
  • Srednje zahtevno

Sastojci:

Kore:
8 većih jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
½ limuna (kora)
Fil
4 veća jaja
150 g šećera u prahu
5 kesica vanil-šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g putera
Glazura
300 g kristal šećera

Priprema:

Fil
1. Na pari mutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom dok se ne dobije gusta masa.
2. Skloniti sa strane i dodati izlomljenu čokoladu. Mešajući rastopiti čokoladu u vrelom filu. Pripremljenu smesu prohladiti.
3. Dodati puter pa nastaviti mešanje da se puter rastopi u mlakom filu.
Kore
1. Odvojiti žumanca od belanaca, pa penasto umutiti žumanca sa 4 supene kašike šećera.
2. U posebnoj posudi umutiti belanca, pa kada masa postane gusta i stvor se mekani sneg dodati 4 supene kašike šećera.
3. Čvrsto umućen sneg od belanaca sastaviti sa umućenim žumancima, fino promešati pokretima odozdo na gore. a zatim dodati limunovu koru i prosejano brašno, pa umešati spatulom ili kašikom. Peći u ugrejanoj rerni na 160º C, dok korica ne požuti, 5-6 minuta.
4. Za pečenje se mogu koristiti plehovi za doboš tortu ili na pek-papiru nacrtati dimenzije 30x15cm, pa masu naneti i peći.
Glazura
1. Otopiti šećer i dok je još vruć preliti ga preko osme kore, koja je prethodno nožem zarezana na onoliko mesta koliko je parčadi torte isplanirano.
2. Vrućim nožem brzo razmazati preko cele kore, a drugim toplim nožem, umočenim u puter, zaseći na ona mesta gde su već prethodno napravljeni zaseci.
3. Ovako pripremljenu koru naneti na vrh torte, a zatim ivice torte fino premazati ostatkom čokoladnog fila i, po želji, ukrasiti filom.
Finalni postupak
1. Kore premazati filom pa ih složiti jednu na drugu i fino opkrojiti. Osmu koru ne treba filovati već premazati vrućom šećernom glazurom.

Savet: Ova količina sastojaka dovoljna je za koru sa osam kora.