Ono što jeste pravilo je da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata. Ovo je skraćeni recept, a ceo pogledajte OVDE.
Sastojci:
– 1 kg dva puta mlevene junetine od vrata
– 50 ml vode
– kašičica soli
– 1/3 kašičice bibera
– 3 čena belog luka sitno seckana
Prokuva se beli luk, so i biber pa kada se voda ohladi sve se proceđeno sipa na meso. Meso nekoliko sati stoji u frižideru pokriveno providnom folijom. Kad odostoji „mesi se“ pola sata po pravilu. Praksa kaže da to izaziva umor pa je i 15 minuta dovoljno.
Zatim meso stoji pokriveno providnom folijom još 3-4 sata, van frižidera. Proteini u mlevenom mesu se vremenom vezuju pa zato meso za pljeskavice i ćevape koje odstoji neće da se raspadne prilikom termičke obrade. Lepo je kada se sprema i u roštiljskom tiganju, ali se tiganj ne zamasti odmah već pred kraj prženja.
Meso može da stoji 2-3 dana u frižideru što je idelano ako želite da sutradan za samo pola sata napravite „Zdrave hamburgere na sprat“.