“Tečno zlato”, kako još nazivaju maslinovo ulje, preporučuju svi nutricionisti. Savetuje se tokom dijeta, u područjima u kojima se mnogo više koristi, stanovništvo živi zdraviji i kvalitetniji život, utiče pozitivno na mnoge funkcije u organizmu i sprečava bolesti, a svaka salata sa njim je mnogo ukusnija.
Ovo su samo neki od razloga zašto maslinovo ulje treba koristiti u ishrani:
– Maslinovo ulje je veoma dobro za srce i krvne sudove, a snižava loš holesterol.
– Štiti mozak i sprečava nastanak moždanog udara.
– Smanjuje rizik od nastanka raka creva i raka dojke. Kod žena koje koriste maslinovo ulje, šanse za dobijanje raka dojke smanjuju se za 45 odsto.
– Lako se vari, a naš želudac mnogo bolje reaguje na maslinovo ulje, nego na ostala.
– Smanjuje rizik od pojave dijabetesa, a pozitivno utiče i na smanjenje telesne težine.
– Maslinovo ulje jedite sirovo, u salatama, jer pri zagrevanju gubi svojstva.
– Osim lekovitih svojstava, priznaje mu se i afrodizijačka uloga.
Autor: Life Content
Foto: