Sastojci:
Za mašnice:
350 g brašna bez glutena + za posipanje
1 kašika gustina bez glutena
3 velika jajeta
250 g blanširane blitve odvojene od žilica i oceđene
1,5 kašika maslinovog ulja
Za sos:
2 ml maslinovog ulja
1 čen sitno seckanog belog luka
1 glavica sitno seckanog crnog luka
2 režnja pančete, sitno seckane
400 g čeri paradajza, iseckanog
1/2 sušene ljute papričice
malo seckanog bosiljka
25 g rendanog parmezana + za posipanje
Priprema:
1. U brašno dodajte gustin i so.
2. Posebno u blenderu izmiksajte jaje sa blitvom u pastu. Postepeno sipajte brašno u smesu sa blitvom i dodajte maslinovo ulje, te mesite dok ne dobijete glatko testo (oko 5 minuta), pa ga pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje pola sata.
3. Nakon toga testo podelite na četiri dela, pa jedan deo razvijte na pobrašnjenoj površini što tanje. Pomoću reckavog noža isecite tri vertikalne trake, a zatim horizontalno na 6 delova.
4. Svaki pravougaonik u sredini skupite da se dobije forma mašnice.
5. Za sos na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni i beli luk.
6. Dodajte pančetu i pržite još 10–15 minuta. Dodajte ljutu papričicu i čeri paradajz, pa kuvajte još 5–10 minuta. (Sos ne treba da bude previše gust, pa možete dodati malo vode).
7. Dodajte bosiljak i začinite po ukusu, pa skinite sa šporeta.
8. Zatim u malo posoljenoj i pouljenoj vodi kuvajte mašnice 3–5 minuta. Gotove su čim isplivaju na površinu. Mašnice servirajte sa sosom i pospite parmezanom.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net