Start Deserti / Torte i kolači Mašnice sa višnjama i vanilom

Mašnice sa višnjama i vanilom

Clipboard20

Priprema:
Testo:
1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati brašno sa preostalim mlekom, pa dodati jaja i ulje. Na kraju dodati nadošli kvasac i šećer. Zamesiti glatko testo.
3. Ostaviti testo da nadođe.
Filovi:
1. U malo mleka razmutiti jedan puding od vanile, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom (količina po ukusu, 2-3 kašike).
2. Zatim u ključalo mleko ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre. (Fil I)
3. Višnje dobro ocediti i ostaviti ih sa strane.
4. Oceđen sok od višanja pomešati sa vodom (3-4 dl) i ostaviti da provri sa 6-8 kašika šećera.
5. Puding od vanile razmutiti u malo vode i ukuvati u ključali sok. Mešati dok se ne zgusne. Pred kraj dodati oceđene višnje i kuvati još 5 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. (FIl II)
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti i razvući oklagijom.
2. Potom vaditi krugove (12 cm) okruglom većom modlom ili činijom.
3. Sa jedne strane kruga staviti malo fila od vanile, a sa druge fila od višanja.
4. Krajeve kruga lepo spojiti prstima da se dobije izgled mašnice.
5. Mašnice poređati u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
6. Po želji ohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.

Recept Dane Jovanović iz Kruševca
Recept Dane
Jovanović iz Kruševca