Start Deserti Medeni kolač s rogačem

Medeni kolač s rogačem

Foto: Bakini slatkiši
Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za kore:
4 kašike meda
5 kašika šećera
2 vanil-šećera
20 kašika brašna
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1,5 dl ulja
3 dl kisele vode
4 kašike rogača
Za fil:
7,5 dl vode
2 pudinga od karamela
8 kašika šećera
4 kašike gustina
250 g margarina
Za dekoraciju:
120 g posnog šlaga
3 dl kisele vode

Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućem sudu pomešati med, šećer, vanil-šećer, ulje i kiselu vodu, pa dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i sode bikarbone. Sve sastojke dobro sjediniti.
2. Dobijenu smesu podeliti na dva dela i u jedan umešati rogač.
3. Veći pravougaoni pleh (40×30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti smesu bez rogača. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko deset minuta.
4. Na isti način ispeći i koru s rogačem.
5. Ohlađene obe kore preseći poprečno da se dobiju četiri manja pravougaona komada (20×30 cm).
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl vode i 8 kašika šećera, pa kad proključa, ukuvati puding razmućen u preostaloj količini vode.
2. Ohlađen puding sastaviti s umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim filom premazivati naizmenično kore s rogačem i bez njega.
2. Složen kolač ostaviti da se prohladi i stegne, pa ga dekorisati umućenim posnim šlagom.