Start Deserti Slatka testa Medenjaci sa đumbirom – kolači koji mirišu na praznike

Medenjaci sa đumbirom – kolači koji mirišu na praznike

medenjaci sa đumbirom

  • 70 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
450 g mekog brašna
2 ravne kašičice sode bikarbone
3 ravne kašike đumbira
1 kašičica cimeta
250 g margarina
200 g smeđeg šećera
prstohvat mlevenog karanfilića
prstohvat soli
2 jajeta
Dekoracija
200 g šećera u prahu
1 belance
1-2 kašike limunovog soka

Priprema:

1. U dubljoj posudi pomešati margarin, smeđi šećer i jaja, pa izmutiti mikserom.
2. U umućenu masu dodati brašno, so, đumbir, cimet i sodu bikarbonu.
3. Zamesiti testo te ga razvući na 1 cm debljine. Modlicama za kolače vaditi željene oblike.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa poređati u nju medenjake i peći ih na 150˚C oko 10 minuta. Pečene medenjake izvaditi iz rerne i potpuno ohaditi.
Dekoracija
1. Belance dobro umutiti, postepeno dodavati šećer u prahu i sok od limuna da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Smesu sipati u kesicu (za zamrzivač), dobro uvrnuti, odseći čošak kesice i dekorisati medenjake po želji.