Origano je rasprostranjen duž cele južne Evrope, a najcenjeniji je onaj grčki. Od davnina se koristio kao lek, a osim listova, koristi se i origanovo ulje. Daje odličnu aromu jelima i odličan je i u jelima koja ne podsećaju na picu. Ovo su samo neka od lekovitih svojstava ovog začina.
– Sadrži vitamine A i K, minerale, dosta tanina i fenola.
– Origano je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata i antibiotika.
– Snižava holesterol i trigliceride, odličan je izvor omega 3 masnih kiselina.
– Podstiče probavu i funkcionisanje jetre.
– Odličan je u borbi protiv akni.
– Najviše se koristi u sušenom obliku, ali možete ga gajiti i u svojoj kuhinji, u saksiji.
– Najzastupljeniji je u grčkoj i italijanskoj kuhinji.
– Osim što je obavezan sastojak pice, slobodno ga koristite i u drugim jelima. Za početak umereno, jer ima dosta jaku aromu.
Autor: Life Content
Foto: Flickr