Sastojci:
za testo
– 550 g mekog brašna
– 20 g svežeg kvasca
– 200 ml mlake vode
– 1 kašika šećera
– 1 kašika soli
– 200 ml jogurta
– 4 kašike Dijamant ulja
za punjenje
– 150 g sira
– 1 jaje
+ Dijamant ulje za prženje
ISPROBAJTE I… Piroške sa kukuruznim brašnom
Priprema:
1. Sastojke za testo sjediniti (pomešati brašno i so u dubljoj vangli, a kvasac ostaviti da nadođe u mlakoj vodi sa kašikom šećera pa kad nadođe sipati ga u brašno, te dodati jogurt i ulje), dobro izraditi testo i ostaviti da nadolazi dok se ne udvostruči.
2. Kad testo nadođe, premesimo ga i podelimo na 10 delova (loptica).
3. Napravimo punjenje za mekike: sir i jaje dobro izmutimo viljuškom. Uzeti lopticu testa, razvijati oklagijom da bude tanko, premažemo smesom od sira i jaja, preklopimo kao lisnato testo, pa opet malo pritisnemo oklagijom da se razvalja.
4. Tako uradimo sa svim lopticama testa i ostavimo 15-20 minuta da stanu, pa pržimo na ulju karatko (pošto brzo idu, naduvaju se kao krofne) prvo sa jedne pa sa druge strane.
5. Mekike vadimo rešetkastom kašikom na kuhinjski ubrus ili salvete da se ocedi višak masti. Idealno za doručak ili večeru uz jogurt, kiselo mleko i sl. Prijatno! :)
Recept Marije Vučić iz Beograda
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net