Sastojci:
250 g crvenog sočiva
4 šargarepe
2 glavice crnog luka
800 ml tople vode
1 limun (sok)
aleva paprika
suvi bosiljak
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
1. Sočivo isprati pod mlazom vode i ostaviti sa strane.
2. Crni luk i šargarepu očistiti i sitno iseckati.
3. U šerpu staviti malo ulja pa dodati usitnjeno povrće i dinstati dok ne omekša, uz povremeno dodavanje tople vode.
4. Dodati sočivo i sve preliti toplom vodom da ogrezne. Poklopiti i kuvati oko 25 minuta na umerenoj temperaturi tj. dok sočivo ne omekša.
5. Štapnim mikserom ispasirati sve tako da se dobije glatka i gusta smesa (dodati tečnost prema ukusu). Začiniti solju i biberom pa vratiti na vatru da provri.
6. Skloniti sa ringle i poslužiti toplo, uz dodatak aleve paprike, bosiljka i soka od limuna.